lördag 15 december 2007

Dimma och små bluesgubbar

Finns det något mer dystert och melankoliskt än Skåne i december? Dimman ligger tät. Temperaturen kring nollan. Nyupptaget hygge intill gammal tjäderlokal. En fullvuxen granskog, men ändå. Det ser tungt och deprimerande ut. Knappt en fågel. Några kungsfåglar hörs kort, en korp kraxar långt borta och lite tjäderspillning på skogsväg.

Prövar en annan, tämligen säker tjäderlokal, och minsann stöter jag två stycken! Den första en tupp, troligen den andra också. Ytterligare ett uppflog en stund senare, men det kan ha varit någon av de första fåglarna. Det är inga direkt njutbara observationer. Den första tuppen ser jag i kanske 2 sekunder, hinner knappt lyfta kikaren, den andra fågeln bara skräms. Men de finns där i skogen och det värmer en tjädervän i kylan. Domherrarnas sorgsna visslingar hörs avlägset i dimman. Tinitus. Och fräscha kantareller! Är det normalt 15 december?

Vemodig svensk folkmusik passar nog bäst till det här vädret, dimman och tjäder, men jag valde några nyinförskaffade bluesplattor. Bäst just nu är Little Milton "We're Gonna Make It", som jag antar är en samling från hans 50-tal. Har några plattor sedan tidigare men de är alla från 60- och 70-talen. Fantastiskt bra! Inte bara blues utan snarare bluesig soul med underbar, besjälad sång. Gitarrspelet enkelt och effektfullt. Bäst är "Blind Man", som kanske inte toppar Buddy Guys brutalversion, men som är så snygg med sin orkestrering, och "Stand by me", Ben E Kings klassiker. Kommer att utforska Little Milton mer. Har också lyssnat på Little Walter, den magiske munspelaren som söp bort karriären och till slut blev knivhuggen till döds i ett gatuslagsmål vid en ålder av 37 år. Spelade med Muddy Waters, Bill Big Broonzy och Bo Diddley bl a, men hamnade i rännstenen innan han fyllt 30. Får munspelet att låta som en saxofon ibland! Inte sällan galen distortion. Kung!

Var på Roky Erickson i Malmö i torsdags. Fantastiskt bra!

2 kommentarer:

R Ask sa...

Var du på Roky ditt as? Jag tänkte gå dit men deet är ju så långt från Lund till Malmö... Du kunde ha ringt och väckt mig ur min fläskdvala.

Cool blogg förresten.

Ses på SRF
Tjo!

Cuby sa...

Jag är kass. Klart jag borde ringt dig. Ska vi gå på Abramis brama den 4/1 istället?

Ta genast upp ditt bloggande igen!

Patte