onsdag 9 juli 2008

Black Viking

Det senaste, helt galna, trippel-LP med trippeluppvik-släppet "Elephant Moon" från jamrockkollektivet Space Debris är ett måste för de tre långa spåren "Free Spirits" (21:38), "Heliopolis" (14:46) och "Black Viking" (21:05). Bandets koncept är instrumentala spontankompositioner, men jag har en känsla av att det är något mer arrangerat än på de tidigare plattorna "Krautrocksessions 1994-2001", "Kraut Lok" och "Third", för att inte tala om liveplattan från Burg Herzberg 2006 där vi upptäckte bandet.

På "Elephant Moon" används för första gången basist genom hela plattan och produktionen är med något undantag (där trummorna mixats för högt för min smak) bättre, om än mindre 70-talsdoftande än tidigare. Jazzrock, spacerock, krautrock, progressiv rock, blues och psykedelia i en suggestivt bubblande kittel. I "Free Spirits" låter det lite jazzig Santana om åtminstone slutfasen, Tommy Gornys gitarrspel är ibland inte helt olikt Carlos Santanas tidiga, mera skitiga grejer. Mycket suggestivt och flummigt. I "Heliopolis" hamnar de för första gången ganska nära spacerockband som t.ex. Ozric Tentacles. Grymt sväng. Den häftigaste låten är dock "Black Viking" som verkligen låter mycket krautrock och där vissa partier även har lite nordisk melankoli över sig. I slutet går vikingen bärsärk och det låter hårdare och elakare än något annat. Att de inte sätter allt i jammet får det bara att bli ännu bättre och ondare.

Några av de kortare låtarna är också fina, men det är framför allt de sidlånga kompositionerna som är Space Debris styrka.

3 kommentarer:

Ask sa...

Bara titeln Black Viking... Hur bra som helst! Har annars inte hört en ton från Space Debris. Det får bli bättring på det.

Tobias sa...

Utan att ha hört en sekund med bandet beställde jag fem ex av varje. Deras första var slutsåld. Dina ömma ord gjorde mig helt tagen. Måste ha-syndromet slog till igen!

Cuby sa...

Härligt Tobias, men du missade CD och DVD från Burg-Herzberg 2006 där man t.o.m. kan identifiera mig på en publikbild på omslaget, åtminstone med förstoringsglas.

Vi träffade Tommy och Christian i år igen och jammade med Tommy vid bussen. Kaotiskt och kul.