onsdag 4 augusti 2010

Tu fui ego eris

Trevlig liten tripp till Tjeckien. Prag är fantastiskt vackert, men det var faktiskt för mycket turister där. Värre än för 12 år sedan. T.ex. var kön för att komma in i S:t Vituskatedralen helt absurd. Vi lät bli. Men ölen från klosterbryggeriet Sveti Norbert vid Stahov var utomordentligt ljuvlig. Både ljus och mörk. Vi gjorde väl åtminstone en del av det man ska göra i Prag. Pražský Hrad, Gamla stan, judiska kyrkogården, nygamla synagogan osv. Många öl förstås. Försökte pröva olika sorter hela tiden, men det blev mest Pilsner Urquell. Tjeckisk mat med surkål och knödel såklart.

I Brno var turisterna färre. Väldigt fint centrum och med mycket att titta på. För mig, som är intresserad av genetik, var förstås Mendelmuseet den stora höjdpunkten. S:t Peter och S:t Paul-katedralen och den bisarra kryptan med döingar var också värda besök. M hade fått en lista med de bästa pubarna och vilka öl man bör dricka från en kompis som bor i Brno. Vi hann med flertalet. Absolut roligast och mest galet var det på Blahovka där det åts grisaknä så som det gjordes i Valhalla och dracks öl och slivovice och det röktes så mycket att det sved i ögonen. Vansinnigt kul och trevliga människor att skåla och skråla med. Bäst öl hade de dock på Pegas, både ljus och mörk och dessutom ett riktigt trevligt veteöl. Lovely.

Blahovka har förstås sin facebooksida och presentationen där är så rolig att jag publicerar den här också:

Blahovka - Best Pub in the world

The probably most traditional and fucked up restaurant in the whole Czech Republic. The waiters are unfriendly and they decide what, when and how much you want. So why is it the best pub in the world.

BECAUSE IT´S ONCE IN THE WORLD. An old, grown institution with delicious special Pilsner Urquell, a more than delicious sensation of a pork knee and a quite exquisit selection of great small Czech "finger food".

If you haven’t been in Blahovka, you haven´t been in Czech Republic.

You don’t need to speak the language or to know anything about the traditions, just follow some rulez:

1) Don’t order, Vlastic will decide for you. If you finish he will take care of your needs.

2) Don’t take it personal, they are not friendly to anyone.

3) Don’t and really don’t even think to say NO to anything, just enjoy yourself.

4) Don’t analyze the pub and why it’s successful.

5) Enjoy yourself and a part of Czech History

May God, the people and the alcoholics take care of this great institution and all it’s funky traditions.

2 kommentarer:

lennie sa...

Det låter som en svårslagen semester! Att inte säga nej till något är ett bra motto, men hos Vlastic kanske det blir ödesdigert? ;-)

Cuby sa...

Vem som serverade i vårt rum vet jag inte, men han verkade väl inte otrevlig direkt. Däremot delades det ut öl hur som helst. En del fick, andra inte. Inga beställningar. Han gav oss nya öl när han tyckte och drog sina streck på en lapp :-) Om det var han som bestämde att jag skulle dricka slivo eller om det var någon vid grannbordet låter jag vara osagt...