tisdag 10 augusti 2010

Somatochlora metallica II

Det är lite lättare att bestämma håvade trollsländor jämfört med att alltid envisas med kameran och kikare. För att skilja mellan guldtrollslända Cordulia aenea och metalltrollslända Somatochlora metallica är gult i pannan en bra karaktär för den senare. Inte så svårfångad heller då de ofta står helt stilla i luften en stund. Fick den på andra försöket. Efter frisläppandet dröjde det inte lång stund innan den åter patrullerade gungflystranden. Metalltrollsländan flyger senare än guldrollsländorna och kanske är alla man ser nu helt enkelt metalltrollsländor.

Kungstrollsländan Cordulegaster boltonii behöver man förstås inte fånga alls då den inte kan förväxlas med någon annan art, men jag gjorde det ändå. Den här honan lade ägg i den lilla skogssjö jag brukar besöka. Kanske märkligt, för det är väl i bäckar och åar som den ska göra det. Rejäl.

Så var semestern slut. Känns som vanligt inget vidare att börja jobba igen. Men kort vecka och kick off i Båstad i två dagar så det ska nog gå…

3 kommentarer:

R Ask sa...

Även i mitt, i övrigt djurlivssterila, radhusområde i Lund har det förra veckan dykt upp en och annan trollslända. man kan ju lika gärna skjuta sig direkt.

Cuby sa...

Ha-ha! Du får uthärda, snart är det över. Och bloggen blir åter en skiv- och fågelblogg... Skånska Mord spelar i Höganäs 25 sep. Kanske ses då?

lennie sa...

Härliga bilder, metalltrollsländans mellankropp får mig att tänka på en gammal bucklig Buick eller nåt. Det blir väl ett otroligt lyft att kunna studera dem så nära, men jag avvaktar med håven till nästa säsong. Känns som jag behöver en plan... ;)