tisdag 25 januari 2011

Miraflor

De fyra dagarna i Miraflor i Nicaragua var resans höjdpunkt på många sätt. Att bo hemma hos en bondefamilj i bergen och få en liten inblick i deras liv var spännande och intressant och kändes som ett stort privilegium att få vara med om. Ett helt annorlunda liv förstås. Ingen elektricitet, inget rinnande vatten, hönsen sprang inne i huset. Vi serverades frukost, lunch och middag och förstås det bästa kaffet. Allt för en hundralapp om dygnet. Tidiga kvällar, för när det blev mörkt blev det mörkt och då fanns det förstås inte mycket att göra. Sitta uppe en timma eller två runt ett stearinljus och prata om ekologisk turism, ekologiskt kaffe eller vad som hände där i bergen under revolutionen. Sedan gick man helt enkelt för att sova och det fick man göra med alla kläder man hade på sig och med flera filtar för det var väldigt kallt på nätterna.

Fantastisk och skiftande natur. Regnskog, tall- och ekskog, små kaffeodlingar och öppna betesmarker.

Regnskogar i all ära, men jag blev väldigt förtjust i tall- och ekskogarna med sina skägglavar, orkideer och bromelior. Vi red häst i dessa ”spökskogar” en eftermiddag. Jag är usel på rida, men det gick ganska bra då min pålle var väldigt trög.

I Miraflor såg jag dessutom flest fågelarter på resan trots mycket regnande och därför inte direkt något skådande högst upp i molnskogarna. Minst 70 arter. Några till kan jag kanske bestämma på foton. Var ute med en guide två dagar, men skådade också mycket själv. Stor del av tiden gick åt till att försöka bestämma alla svåra skogssångare, flugsnappare och en del kolibrier. Till slut blev det tio arter skogssångare, nämligen gul skogssångare, gulgumpad skogssångare, grönryggad skogssångare, nordlig gulhake, svartkronad skogssångare, tennesseesångare, tropisk messångare, townsends skogssångare, svartvit skogssångare och rostkronad skogssångare. Har någon svårbestämd kvar... Inte lätt. Hackspetten på bilden är en Acorn Woodpecker Melanerpes formicivorus, eller samlarspett. Kolibrin är en White-eared Hummingbird Basilinna leucotis, vitörad kolibri och den lilla tjusiga blå fågeln en Eastern Bluebird Sialia sialis. På svenska östsialia. Finns i många raser. Den här bör vara meridionalis då den ska finnas i bergen i norra Nicaragua och in i Honduras.

4 kommentarer:

lennie sa...

Nu har jag bara en fråga: Varför sitter man i detta unkna, svinkalla land och ugglar? ;)
Skogen med lavarna ser ju otroligt häftig ut. Skogssångare är fantastiska, är det en grönryggad på bilden? Skitsvåra i USA på sommaren, trots färgerna.

Cuby sa...

Ganska säkert är det en Black-throated Green Warbler/grönryggad. Tyvärr mest dåliga bilder på skogssångare, huvudsakligen tagna för dokumentation. Kanske någon till som jag vågar visa.

På tal om att sitta och uggla. Såg inte en enda uggla på hela resan. Hade några olika nattskärror i CR som inte kunde bestämmas säkert, annars inga direkta nattfåglar.

ming wan lee sa...

och a propos nattugglor så kan jag ju inflika en liten bild här så att du slipper anekdoterna. Nattbilden är ju barock så det ryker om det - kolla in Caravaggio och framför allt Georges de la Tour! :) fiiint det

http://www.flickr.com/photos/28493949@N02/3450217214/in/faves-dedree/lightbox/

Eva sa...

Bilden med familjen runt bordet är fantastisk. Gillar känslan i den

Eva