söndag 30 januari 2011

Miraflor III

Det börjar väl snart bli tjatigt med alla dessa bilder från Nicaragua och Costa Rica, men jag har förstås hur många som helst och de skulle räcka till ett otal blogginlägg. Ska dock snart ge mig, får ta mig ut och fotografera vintern här istället…

När det var dåligt väder uppe i bergen där vi bodde åkte jag med guiden ned en bit för att undkomma regnet. Stora öppna betesmarker med små öar med träd och buskar och enstaka dammar. Stengärden. Fin fågelskådning även här. Standardarterna i de små dammarna var dvärgdopping, centralamerikansk jacana och rörhöna. En flock med blåvingade årtor fick vi upp på vingarna två gånger. Blåhäger, amerikansk gråhäger, ägretthäger och grönryggad häger. Sedan blev det faktiskt även en helt ny art för Miraflor, nämligen en vitvingad kopparand Nomonyx dominica. Bilden är inget vidare, men då det var ett förstafynd så…

Även här kämpade vi med olika skogssångare. Lyckades bestämma en elfte till magnoliaskogssångare Dendroica magnolia nu i efterhand på foton. Inte alls svårbestämd egentligen, men den stod som sällsynt i alla våra bestämningsböcker och då blir man ju ibland lite fundersam.

En väldigt vanlig art var däremot tropisk kungstyrann Tyrannus melancholicus. Annat som noterades var bl.a. nordlig tofscaracara, sparvfalk, skrikstrandpipare, kanelkolibri, mangrovesvala, vittyglad myggsnappare, låglandstangara, större kubafink, brokig kardinal… På vägen hem, några km på leriga vägar från busshållsplatsen, minns jag särskilt montezumaoropendola. Hade sett den tidigare, i början av resan, men fick lite bättre observationer här och dessutom sjungande, låtande. Favorit som jag dock inte fick några vettiga bilder på.

6 kommentarer:

R Ask sa...

Men var är trollsländorna?

lennie sa...

Jag vill se massor av bilder, annars får du lägga upp en webbsida! Hur är det med kungstyrannen, förresten, har den snarlika arter i området eller överlappar de inte?

Cuby sa...

Du funderar på om det inte är en västlig kungstyrann? Nja... Båda väldigt vanliga. Inte så svårt när de flyger med vita kanten på stjärten (som man kanske anar här, men som jag alltid tyckte var tydligare...). Minns inte i efterhand, men tror ändå på tropisk kungstyrann. Näbben?

ming wan lee sa...

bilder, bilder, bilder! mata oss med dagdrömmar innan vi försmäktar på denna nordliga udde

lennie sa...

Det här är ju helt okända marker för mig, men jag tyckte mig minnas en rysare i USA-boken. Det var visst Tropical och Couch's som var ett sånt där "voice only"-par. Western ser ju ut att ha en distinkt svart stjärt bl.a. Couch's är nog inte aktuell i Nicaragua, ska visst finnas mellan Texas och Guatemala.

ming wan lee sa...

den lilla gula skogssångaren har blivit en riktig favorit här hemma, vilken glad liten fågel det verkar vara :)