onsdag 27 april 2011

Anax parthenope

Mindre kejsartrollslända, Lesser Emperor Anax parthenope, blev en för Sverige ny trollsländeart förra året. Sågs då vid Kalmar Dämme och kanske ytterligare någon lokal i området. Denna hanne fångade vi vid ett mindre vatten ute i Göksudeltat. Jag är inte så van vid att håva trollsländor - gjorde det först lite på slutet av förra säsongen här hemma - men de stora arterna kan man efter håvning placera på lämplig plats och sitter då vanligen kvar en stund.

Göksudeltat var för övrigt en stor upplevelse. Ett av de viktigaste våtmarksområdena i mellanöstern och otroligt spännande fågelmässigt. Medan vi skådade trollsländor kunde vi lyssna på svart frankolin, kalanderlärka, medelhavsstenskvätta och streckad prinia. Rostand, rödhuvad dykand, pupurhöna, vit pelikan, diverse hägrar, vit stork, bronsibis, flamingo, tre arter kungsfiskare och Gud vet vad... Om jag kommer dit någon gång igen så blir det med säkerhet fler än två dagar. Och lämpligen bor man även då på det charmiga fågelskådarhotellet Lades i Taşucu!

4 kommentarer:

ming wan lee sa...

Vackert! Fint att ni fick några fina dagar för trollslädeskådande ändå, och infon tackar man för - tänk ett fågelskådarhotell med pool och utsikt över Medelhavet, inte illa. :)

lennie sa...

Skönt att höra att det finns paradis kvar på jorden! Den mindre kejsaren får vi spana efter om några veckor, den ser ju ut att kunna gå att spika även på lite håll. Spännande nu!

Epitheca sa...

Vi åker väl dit igen vid tillfälle Patric - tre dagar på Lades :)

Cuby sa...

Det får nog bli så. Lätt tre dagar!