lördag 1 september 2012

Sympetrum vulgatum

Har nästan slutat skåda fågel, men idag spanade jag av vad som rastar här hemma på gården. Massor med sädesärlor, enstaka gulärlor och åtminstone en forsärla. En liten flock steglitser och det muntrar ju alltid upp. Även buskskvättorna var rikliga. En stenfalk passerade. Sedan en liten tur med trollsländor i fokus. Letade mindre smaragdflicksländor. Inga idag, men lärkfalksfamiljen var kvar i området. I torvgravarna var det väldig aktivitet när solen var framme - förmodligen både starr- och gungflymosaiksländor, men jag lyckades inte fånga någon för säker bestämning. Flera blågröna mosaiksländor. En ensam myrtrollslända och det är väl riktigt sent nu.

Fick tagit en pedagogisk bild på tegelröd ängstrollslända Sympetrum vulgatum där de flesta bra karaktärerna för bestämning kan ses. Det får bli dagens bild.

2 kommentarer:

lennie sa...

Det låter ju helt OK med fågel, här nere är det stendött. Hoppas att det bara är en liten förskjutning på säsongen och att allt är igång igen till nästa helg. Fantastiskt fina trollsländebilder!

Cuby sa...

Glömde skriva att jag hade en tranflock på väg söderut också. Hoppas man har kvar steglitser och ärlor till RM!