måndag 28 juli 2014

Somatochlora arctica II

Vet inte om det är särskilt hälsosamt att trampa runt på en myr i shorts och gummistövlar i den här värmen. Mådde faktiskt lite illa ett tag och fick åka och bada efteråt. Dricker litervis med vatten.

Men det blev flera tillskott i två olika inventeringsrutor. Gulfläckad glanstrollslända i båda t.ex. Roligast var dock ett 20-tal mindre glanstrollsländor Somatochlora arctica på den stora fina myren. Flera av dem på mina föräldrars mark. Ett så stort antal har faktiskt aldrig tidigare rapporterats. Fångade en och fotograferade några stycken, resten är kikarbestämda. Inga andra glanstrollsländor verkar flyga där. Jag var på en väldigt liten del av myren så rimligen finns där hundratals.

Jag har blivit lite bättre på att fotografera flygande sländor. Åtminstone blir de så bra så att man kan använda dem för bestämning. Det blev många foton på mosaiksländor idag och jag inbillar mig att jag kan arta dem alla. Inga gungfly, bara starr, blågrön och brun. Det borde vara dags för höstmosaikslända, men jag hittade ingen...

En del sländor är rejält slitna nu. Det har varit ett intensivt liv under de senaste, heta veckorna. Den här fyrfläckade trollsländan Libellula quadrimaculata har nog inte så mycket tid kvar...

Lärkfalk jagade mosaiksländor över myren. Skrämde upp en morkullefamilj. Sex stycken. Korsnäbbar, tofsmes. Och igelkott! Det var länge sedan jag såg en. 

Inga kommentarer: