onsdag 30 september 2015

Stenocypha jacksoni

Jag har hittat tre arter av trollsländor i familjen Chlorocyphiae, Jewels, bland mina ugandabilder. Chlorocyphiae är en familj som bara återfinns i gamla världen. Blue-nosed jewel Chlorocypha trifaria. Lättidentifierad med det blå ansiktet. Från Semliki National Park, samma lokal som Zygonyx regisalberti som jag hade med på bloggen igår.

Den här har jag inget namn på, men att det är en trollslända i familjen Chlorocyphiae råder det ingen tvekan om. Kort abdomen, i det här fallet betydligt kortare än vingarna. Men det är svårt att identifiera honor och outfärgade hannar. Immature specimens may have very dull and different colours and cannot reliably be identified. Semliki National Park.

Yellow-sided Jewel Stenocypha jacksoni. Stenocypha är ett litet släkte med fem arter som alla finns i albertinriften och på relativt hög höjd. Denna är fotograferad i Ruhija där vi gick en riktigt ansträngande och svettig promenad ner i en dal, med ett träsk i botten, för att framförallt se Grauer's Broadbill/African green broadbill (vilket vi gjorde!). 

1 kommentar:

magda sa...

Blåansiktet... som ett vackert smycke.