onsdag 6 januari 2016

Premnoplex brunnescens

För ett år sedan befann jag mig på Sierra Nevada de Santa Marta, det helt isolerade bergsmassivet som reser sig majestätiskt från Karibiska havet. En drömplats för fågelskådare på alla sätt och vis, inte minst för de många endemerna. Sorgligt nog, som överallt i princip, är bergsmassivets rika ekosystem hotat av skogsskövling. I de västra delarna har dessutom regeringen använt kemiska bekämpningsmedel i stor skala för att komma åt marijuanaodlingar. 

Jag har haft med några endemiska fåglar från Santa Marta på bloggen förra året: Black-backed Thornbill, Santa Marta Woodstar och Santa Marta Warbler. Idag blir det några mindre exklusiva arter, men som alla har endemiska underarter här. 

Blue-naped Chlorophonia Chlorophonia cyanea psittacina. Har varit med på bloggen tidigare, men då från västra Anderna. Så fina! Men blåryggig klorofonia, som den får heta på svenska, det låter väl sådär?

Montane Woodcreeper Lepidocolaptes lacrymiger. Andinsk trädklättrare. Även den har fått vara med här förut och liksom för Blue-naped Chlorophonia med en fågel från västra Anderna. Underarten heter sanctaemartae

Spotted barbtail Premnoplex brunnescens. Fläckig piggstjärt. Det blir nästan värre och värre... Den har åtminstone inte synts till här tidigare, även om jag kanske fotograferade den i Ecuador. Spotted barbtail delas in i åtta underarter och det är coloratus som förekommer i Santa Marta.

Inga kommentarer: