lördag 9 januari 2016

Trogon comptus

För ett år sedan befann jag mig i San Cipriano. Det var egentligen meningen att vi skulle åkt till Anchicayá, men det ansågs inte säkert p.g.a. FARC och då blev det San Cipriano istället. I princip samma fåglar förmodligen och det var en spännande upplevelse, men nästa gång ska jag till Anchicayá har jag tänkt. 

Från första dagen där har jag faktiskt några ganska fina fågelbilder. Andra dagen regnade det och jag hade inte systemkameran med. Hursomhelst, Five-coloured Barbet Capito quinticolor har jag redan haft här på bloggen, flera bilder till och med, men här kommer ytterligare en. 

Chocó trogon eller Blue-tailed trogon Trogon comptus. Det finns t.o.m. ett tredje namn på den, White-eyed trogon. En av många arter i San Cipriano som står som near endemic i Colombia-boken. Det är de så kallade Chocó-endemerna som har sin utbredning i västra Colombia och nordvästra Ecuador.

Black-breasted Puffbird Notharchus pectoralis har medverkat och fått några rader tidigare, men eftersom jag säkert har femtio foton på denna härliga trögfågel så repriserar jag även den. Sågs båda dagarna med 2-3 ex.

Black-capped Pygmy-Tyrant Myiornis atricapillus. Svartkronad pygmétyrann. Fågelns utbredningsområde är i fuktigt lågland i Costa Rica till västra Colombia och nordvästra Ecuador. Sett den tidigare i Ecuador, men ny här.

Chestnut-headed oropendula Psarocolius wagleri. Bilden inget vidare, men jag har inte haft någon oropendula på bloggen förut. Utbredningsområdet för underarten ridgwayi är Sydöstra Honduras till Panama och västra Colombia och nordvästra Ecuador, men den blev ändå ny för mig.

Det får väl bli två trollsländor också. Båda var otroligt vanliga i San Cipriano. Det flög tusentals mitt inne i byn. Great pondhawk Erythemis vesiculosa. Den har synts här flera gånger och med bilder från Nicaragua, Peru, Brasilien och Colombia, men här kommer den igen. Fortfarande lika snygg tycker jag. 

Carmine Skimmer Orthemis discolor. Det finns många Orthemis-arter, Tropical King Skimmers, i Sydamerika och flera är väldigt lika varandra, men detta ska vara en discolor.

Inga kommentarer: