lördag 31 december 2016

Happy new year

Så ska, i vanlig ordning, året summeras. Mitt år alltså. Banaliteter och lite självömkan as usual. 2016 bytte jag inte arbetsplats, vilket skedde både 2014 och 2015, men istället så flyttade jag och det var nog en minst lika stor förändring i mitt liv. Bodde på gården i två omgångar, i sammanlagt lite mer än  arton år. Elva av åren med sambos, sju år själv. 

Jag var på gården redan som barn. Har något minne från huset när jag var så liten som fyra år. En klasskamrat bodde där sedan hela grundskolan och jag var där mer eller mindre alltid då. Min syster och en kompis hyrde i slutet av 80-talet och sedan flyttade jag själv dit efter studieåren i Lund. Var där ifrån några år, men kom åter 2010. Nästan ett halvt sekel... Jag tycker fortfarande det är tungt. Det var mitt hem. Jag har inte bott in mig här ännu. Det är deppigt.

Jag fågelskådade nog mer i hemmamarkerna än på många år. Vi hetsade lite med den där kommunlistan (gamla kommunen numera) och det är alltid roligt att vara först med vårfåglarna, men det blev också flera minnesvärda upplevelser som inte behövde tävlingsingredienserna. Starflockarna vid sjön, en nattskärra som knarrade på en tallgren några meter från vårt älgtorn en kväll med fullmåne, svarttärnor i vår största sjö en sen majdag, flera göktytor och några stämningsfulla promenader på myrarna. Tjäder vid något enstaka tillfälle...

Sedan blev det mindre tid med fåglarna. Trollsländorna tog stor plats i maj och juni. Lyckades komma iväg och kryssa spetsfläckad trollslända, bred kärrtrollslända och kilfläckslända, men de största upplevelserna blev liksom förra året att följa förvandlingarna av sandflodtrollsländor och tvåfläckade trollsländor. Var det lika roligt som de första åren? Jag vet inte. På sätt och vis saknar jag nog att inventera. Det motiverar åtminstone mig, inte minst när det gäller att söka upp nya lokaler. 

Under hösten blev det åter fåglar i fokus och förutom helt vanligt ordinärt primärskådande åkte jag på några arter. Lappuggla, sibirisk järnsparv och rödhalsad snäppa blev alla nya fåglar för mig. Särskilt skönt var det förstås att äntligen få se lappuggla.

Semestern inleddes med skivmässan i Hova. Det blev ett dyrt äventyr även i år. Fast att man gör av med en förmögenhet på plattor så känner man sig som en småhandlare där bland alla storfräsare... Jag höll en trollsländekurs på folkhögskolan även denna sommar. Den blev väl tämligen lyckad, men mina klena nerver klarar inte denna väderberoende aktivitet. Stressar upp mig alldeles för mycket. Efter kursen blev det inte så mycket mer av den svenska sommaren för mig. Efter en trevlig sommarfest här hemma, åkte jag till Colombia för fjärde gången. 

Mestadels höll vi till i Cali (Cali es Cali y lo demás es loma, ¿oís?.), men fem dagar åkte vi iväg söderut i västra Anderna. Pasto, Laguna de la Cocha, Santuario de Las Lajas och Quito i Ecuador. De bästa dagarna blev fågelskådandet i Anchicayá. Fantastiskt på många sätt och vis. Det blev också en resa till Cartagena i Karibien. 

Vi kom fram till att bandet funnits i 10 år 2016. Det blev inte mycket till jubilerande. En handfull spelningar. Inga speciellt märkvärdiga. Borås två gånger, på nya Tivoli i Hbg, invigningen av allhallen i människobyn, ett halvakustiskt gig på vår sommarfest här hemma och kanske någon till. Inga nya låtar och ingen ny skiva i sikte... 

Året slutade i misär. Helt färdig både psykiskt och fysiskt. Jobbet eller allmän leda. Träffat en läkare och tagit en massa prover. Får se var det slutar. Inte orkat med något umgänge den senaste tiden utan mest hållit mig för mig själv. Grubbel, grubbel. Meningslösheten är vår vän. Förlamningen som drabbar oss är ett uppror. Säger Horace Engdahl. Det gäller att tänka positivt.

Nåja. Så var det de där listorna... Årets bästa plattor utgivna 2016. Inte inhandlat så särskilt många som vanligt. Jag drar till med dessa (utan inbördes ordning):

1. Rival Sons - Hollow Bones
2. Black Mountain - IV
3. Agusa - Katarsis
4. Blood Ceremony - Lord of Misrule
5. Blues Pills - Lady in Gold

Fem bästa konserterna:

1. Jonathan Wilson - Teater Bremen, Köpenhamn.
2. Big Joe Louis - Ain't Nothin But the Blues, Soho, London.
3. Agusa - Livet på Landet, Nitta.
4. Weed Elevation - Rock & Roll Circus, Bogotá, Colombia.
5. Sousou & Maher Cissoko, Biblioteket, Ö-a.

Alla bilder från Cartagena, Colombia, 2016. Fin stad, men ett helt annat Colombia än det jag är van vid. Många turister...

3 kommentarer:

magda sa...

Världens bästa Patric... här kommer en stor, varm kram med en önskan om att det nya året blir ett riktigt gott och fint år för dig - inte minst hälsomässigt.

Äh, vafan... du får så många kramar du vill och behöver.

Marvin Johnston sa...

Gott nytt år!! Jag har inte köpt många skivor under året som gått. Har däremot mått som du beskriver och tagit tokigt många prover och fått mitt hjärta kollat noggrant vid flera tillfällen. Min egen slutsats är att jobbet (yrket) håller på att ta kål på mig. Hemskt egentligen.
Vi borde kicka liv i skivsamlarna igen. Jag är med i nån FB-grupp med en massa spån som lägger upp bilder på cd-som de spelar. Helt värdelöst! Jag saknar mailkonversationerna, men har inget att tillföra eftersom att jag inte konsumerar så mycket musik som jag borde.
Du får en kram av mig också!

Cuby sa...

Tack, tack. Det är bra att du kickar igång skivsamlarna!