lördag 12 augusti 2017

Harpia harpyja

Det är redan tre veckor sedan jag kom hem från Amazonas. Efter en resa brukar jag först bläddra igenom bilderna lite snabbt. Inte sällan har jag känt en viss besvikelse. Det som såg så bra ut i kameradisplayen är kornigt och oskarpt i datorn. När jag sedan återvänder, efter några veckor, så blir jag lika ofta något mera förlåtande... 

Idag har jag gått igenom bilderna från den första veckan när vi var norr om Manaus. Visst finns det mängder med foton på fåglar som jag knappt ens kan identifiera, men också en hel del hyggliga bilder.

Jag var på två mindre lekar för Guianan cock-of-the-rock i Mitú i Colombia 2015 som båda var högst minnesvärda, men i Presidente Figueiredo fick jag vara med om något helt annat. Miljön var helt makalös och antalet klippfåglar var i storleksordningen 20-30 ex. 

Vi satt eller rörde oss mycket försiktigt vid lekens centrum och flera hannar visade upp sig bara några meter från oss. De verkade inte störas nämnvärt av besöket. Intensiteten i leken varierade och mest fart blev det förstås när någon hona dök upp eller hördes. Det kan ha varit den starkaste upplevelsen på resan om man tänker fåglar och miljön med alla fantastiska klippformationer. Jag tog hundratals bilder. De flesta något oskarpa. Det är mörkt i skogen och man försöker förstås med så lågt iso som möjligt.

Bästa fågeln blev ändå Harpy eagle. Min drömart! Chansen att se en harpyja i skogen är inte stor. Vi hade precis satt oss för att äta en försenad lunch på forskningsstationen där vi bodde tre dagar, när en fågel kommer flygande och landar i ett träd 20 meter från huset. 

Harpy eagle!!! Vilken kalabalik det blev när guiden skrek detta. Alla flög upp från bordet på två röda sekunder. Jag hade kikaren och kameran fem meter bort (en dödssynd!) och först var det bara panik för jag trodde förstås att den bara flög förbi. Vilken lättnad när man förstod att den satt utanför! Fågeln stannade i säkert tio minuter och lät sig snällt beskådas och fotograferas. En helt overklig observation på alla sätt och vis!

Inga kommentarer: