tisdag 20 februari 2018

Lanius excubitor

Idag var det uppehåll i vädret och till och med lite sol så jag blev tvungen att ge mig ut en sväng i naturen. Det skulle väl gå att få in stjärtmes, talltita och varfågel på kommunårslistan till exempel? Uppe på Hallandsåsen var det betydligt mer snö än här nere i byn. Orkade bara pulsa fram en kortare runda. Inte många fåglar, men jag försökte mig på att fotografera en trädkrypare utan att lyckas särskilt väl. 

Jag åkte vidare till en gammal tjäderlokal som jag inte besökt på några år och där blev det minsann en varfågel på hygget intill myrmarken. Det är sorgligt att se denna lilla mosse när den omgivande skogen är borta. Jag har många minnen från när det var ganska säkert att stöta på tjäder här när som helst under året och flera gånger har jag suttit gömd i mörkret och väntat på att spelat ska börja. Nu känns lokalen helt förstörd.

Därefter blev det gränsmyren mot Småland igen. Inga orrar denna gång (dock spillning) och jag valde för ovanlighetens skull att gå inne på den småländska sidan. Belöningen blev ännu en varfågel, men annars var det tomt på fågel. På vägen tillbaka till bilen hade jag till slut sjungande domherre och några större korsnäbbar. Fågelskådning i skånsk skogsbygd skulle de flesta kalla urtråkigt, men på något vis så blir man glad för det lilla. 

Inga kommentarer: