lördag 5 maj 2018

Brachytron pratense

Fantastiskt väder. Mängder med trollsländor i förvandling vid fiskdammarna. Hundratals vardera av röd flickslända, guldtrollslända och nordisk kärrtrollslända. Såg någon coenagrion som jag inte hann bestämma, men det var väl spjutflickslända. En lärkfalk jagade över granplanteringen och dammarna både när jag kom och när jag åkte därifrån. 

Norr om sjön sjöng grönsångare och brandkronad kungsfågel. Fick till och med några halvskarpa bilder på den brandkronade. Här sågs också årets första fyrfläckade trollsländor. Annars sparsamt med sländor.

I grustäkten var det inte samma aktivitet som vid fiskdammarna, men däremot fler arter. Röd flickslända, spjutflickslända, guldtrollslända, tidig mosaikslända, fyrfläckad trollslända och nordisk kärrtrollslända. Förutom sländor och fåglar sågs bland annat kopparödla, snok och huggorm. Snokarna som vanligt många vid dammarna. Den betydligt sparsammare huggormen var det väldigt nära att jag trampade på.

Det blev en liten runda i hemmakommunen också. Årskryss av gök, hussvala, buskskvätta och rörsångare. Tosteblåvinge på ett par lokaler. Det ska bli lika fint väder i morgon...

Inga kommentarer: