tisdag 18 december 2018

Hashish

Ända sedan jag fick tag i Fifth Pipe Dream Volume 1 för cirka 15 år sedan har jag velat införliva Tripsichord i samlingen. Någon gång tidigt i våras fick jag budat hem ett exemplar från Tradera. Skivan i bra skick. Några små knäpp i två låtar, men inget allvarligt. Cut-corner förstås. Det finns fyra varianter av labeln på discogs, men ingen av dem ser exakt ut som min...

Skivan spelades in av Tripsichord Music Box 1969, men gavs ut av Janus först 1971. Då hade bandet lagts ner för länge sedan. Det finns tre kända promoexemplar med San Francisco Sound-labeln och med annat omslag. Skivan låter inte särskilt bra och misstänks ha gjorts med någon av promo-plattorna som master. Hursomhelst. Tripsichord är en skiva fullt i klass med det bästa från de mera kända kollegorna Jefferson Airplane, Quicksilver Messenger Service och Grateful Dead från San Francisco-scenen. Drömmande psykedelia och bluesrock, starka låtar och ett helt fantastiskt gitarrspel av Frank Straight. Jag gillar hela skivan, men Fly Baby står i en klass för sig. 

Fifth Pipe Dream Volume 1 (1968) kom först i ett svartvitt omslag i 300 ex innan den gjordes i färg. Den är såklart snyggare i färg, men det är lite roligt att ha den svartvita. It's A Beautiful Day, Tripsichord Music Box, Indian Puddin' & Pipe och Black Swan delar på utrymmet, men tydligen ska låtarna som krediteras Indian Puddin' & Pipe spelats in av West Coast Natural Gas och Aquarian Dream med It's A Beautiful Day av West Coast Natural Gas och Tripsichord Music Box. Snurrigt. 

Av de tre låtarna med Tripsichord Music Box är det den 8,5 minuter långa Family Song som är bäst. Grymt jam. De två andra är mer garagepsykedelia med fuzzgitarr. Av de övriga är Hashish med Indian Puddin' & Pipe (West Coast Natural Gas) den som sticker ut mest.Inga kommentarer: