lördag 15 december 2018

Love and Peace

Nu har jag, mig veterligen, allt som getts ut med tyskarna Tomorrow's Gift. Det vill säga det självbetitlade debutalbumet på +plus+, Goodbye Future på Spiegelei/Aamok och livelåtarna Sound Of WhichPop & Blues Festival '70 (MCA) och Begin Of A New Sound och At The Earth/Indian Rope ManLove And Peace utgiven på Somerset, 1970. Låten Der Geier Fliegt Vorbei från Goodbye Future finns på en promoplatta från Aamok, men inget unikt med den. Debuten hade jag sedan tidigare på Second Battle.

Dubbeln Tomorrow's Gift (1970) är en av mina absoluta tyska favoriter. Tidig hårdrock med en fot i det psykedeliska 60-talet och en i 70-talets tyngre progressive. Tunga riff, rytande orgel, intensivt trummande, flöjt och som grädde på moset sångerskan Ellen Meyer. Hennes engelska är helt uppåt väggarna, men med låttitlar som Prayin' To Satan och The First Seasons After The Destruction kan det inte gärna gå fel. Gitarristen Carlo Karges spelade senare i Novalis och på 80-talet med Nena (lite skämmigt...).

Jag tycker Tomorrow's Gift är helt egna, men ska jag hitta på något att jämföra dem med så drar jag till med en del Uriah Heep, en del Circus 2000 p.g.a. Ellen och en del Nosferatu p.g.a. trummandet. Skivorna i fantastiskt skick. Inte ett knäpp och omslaget är immaculate. Nu har jag Tomorrow's Gift och Ikarus på +plus+. Saknar bara Wind Seasons...

Till Goodbye Future (1973) hade alla lämnat utom organisten Manne Rürup och basisten Bernd Kiefer. På trummor tog de in Zabba Lindner från Sphinx Tush (finns med på de båda samlingsplattorna). Denna upplaga av Tomorrow's Gift har inget att göra med den förra och det går inte alls att känna igen bandet. Nu är det jazzrock, som ibland för tankarna till Soft Machine eller King Crimson. Mörkt och psykedeliskt och väldigt suggestivt. Ett fint original, med endast några småknäpp på ett par ställen.

Livelåtarna på Pop & Blues Festival '70 och Love And Peace är inspelade före debuten och utgörs av två sidlånga jam - Sound Of Which och At The Earth/Indian Rope Man plus den kortare Begin Of A New Sound. Fantastiska inspelningar som man inte bör vara utan. Skivor i toppskick. Det finns en del annat kul på de här vinylerna, men det får jag lov att återkomma till någon annan gång. Enjoy!Inga kommentarer: