måndag 2 december 2019

Archilochus colubris

I mitt eländiga, förkylda tillstånd, började jag att pilla lite med mina bilder från Guatemala. Föreningens årliga bildvisning - Bilder från året som gått - på torsdag. Jag tänkte få ihop några från Guatemala, från vår bilsemester i Norge och kanske några bilder från Brännan i Västmanland och helst något lokalt, men jag minns inte om jag varit ute så mycket i hemmakommunen...

Ruby-throated Humminbird Archilochus colubris har jag haft med på bloggen tidigare. Då med en fågel från Rice Lake, National Wildlife Refuge i Minnesota. Bilderna denna gång är från Los Tarrales och på fåglar som födosökte på blommor. Sådana är ju roligare än sittande, men det är inte lätt att få dem helt skarpa.

Rubinkolibrin är den enda häckande kolibriarten i östra Nordamerika. Den är en flyttfågel som migrerar mellan sommarens häckningsområden i sydöstra Nordamerika, från södra USA och norrut till södra Kanada, och övervintringsområdena som är södra Mexiko och Centralamerika. Den behandlas som monotypisk, det vill säga att den inte delas in i några underarter (Wikipedia).

Vi noterade den tio av femton skådardagar. Majoriteten var yngre fåglar. Eventuellt har jag någon utfärgad hanne någonstans men här blev alla honfärgade. Dessa tog jag 1 januari i år. Det är sådant man vill göra på nyårsdagen...

Jag har varit i Latinamerika i 10 år i följd. Någon gång kanske bara några dagar över årsskiftet. Ska det inte bli något 2020? Det känns som att det kommer bli mer semestrar på närmare håll fortsättningsvis. Det får kanske duga med fjällen, Norge och kanske ner i gamla Östeuropa. 

Inga kommentarer: