söndag 9 mars 2008

Being Is More Than Life

Hur stort är samlandet av vinylrariteter egentligen? Kollar man på Tradera just nu så finns där en mängd rarrisar ute och folk bjuder som galna. Resan har ett högsta bud på 2800 kr. 8 timmar kvar av auktionen. Weed 1999 kr, Jackal 1525 kr, engelska Out of Darkness 1500 kr, C.O.B. ”Spirit of love” 820 kr, 2:a November 787 kr osv. Är det samlare som köper eller är det handlare som räknar med att tjäna pengar på plattorna? Det går knappast att köpa rariteter billigt på Tradera för det verkar alltför hårdbevakat. Folk sitter väl med sina Pokora-böcker och bjuder på allt som ska vara rart. Har gjort några småfynd genom åren, men inget speciellt märkvärdigt.

Samtidigt funderar jag över att vinylefterpressar av superrarrisar oftast görs i små upplagor om 500 exemplar. T.o.m. ännu färre ibland från t.ex. Shadoks. De försvinner sällan särskilt fort - vanligtvis tar det några år innan hela batchen är väck - och då kan det ändå röra sig om mycket attraktiva plattor som få samlare har i original. Då förefaller ju vinylsamlarna plötsligt inte vara så många! Får inte ihop detta riktigt. Köpte nyligen Baby Grandmothers-dubbeln som är limiterad till 500 ex. Den borde försvinna på fem röda sekunder tycker jag, även om det inte är en platta som gavs ut på 60-talet. Men det kommer säkert att dröja. Hursomhelst så är den svinigt bra. Totalt stenade jam och grymt ljud i Kenny Håkanssons gura. Rekommenderas alla gamla psychrävar.

Annars ska jag hålla ögonen öppna efter Bee Houstons enda platta ”The Hustler” från 1970. Riktigt bra blues/soul med originell, skitig gitarr och aggressiv attack. Spelade visst mycket med Big Mama Thornton och på CD-versionen av skivan som jag hört sjunger hon på ett av extraspåren. Men jag vill ha en vinyl förstås. Arhoolie.

2 kommentarer:

Muminen sa...

Har du varit och glott i backarna på Ekeby Loppis?
Kanske är det utgallrat nu, men det fanns massor av gamla kända och okända plattor förut.

One step for mankind... A double step for me... sa...

Ska man ju kolla upp.