lördag 8 maj 2010

Join Our Mental Phase Sound

Vackert i bokskogarna. Den här passerade jag på vägen ut till en liten mosse jag aldrig besökt tidigare. Inga spår efter tjäder på den, men på en närliggande och ofta besökt myr - fast inte i år hittills - sågs spillning efter både tupp och höna. Dubbeltrasten sjöng vackert. Den är pålitlig vid duggregn. Älg och räv. Talltita. Inte speciellt varmt…

På skivtallriken snurrar mest Far Out Nihonjin (1973) och Far East Family Band Nipponjin (1975). Mitt nya favoritband. Båda plattorna topp 5 från Japan. Det är väl bara Flower Travellin’ Band och Speed, Glue & Shinki som jag möjligen håller högre. Suggestiv, melankolisk och keyboard- och synthesizer-mättad progressive. Jag tänker på både Pink Floyd och tyska Jane, men de är samtidigt helt egna och väldigt japanska.

Det fantastiska 18 minuters-spåret Nihonjin/Nipponjin återfinns på båda plattorna. Vet inte vilken version jag gillar bäst. Det är skitigare på första plattan och gitarristen Eiichi Sayu har en underbar ton, men all moog och mellotron på den Klaus Schulze-producerade Nipponjin är också omistligt. De flesta har förstås redan koll på dem, ibland är jag helt efterbliven, men för er som inte hört så rekommenderas båda starkt! Vinylåterutgåvor från Phoenix Records inköpta hos Vinylpågarna.

Inga kommentarer: