söndag 3 oktober 2010

Pyssel

Inser att de flesta av mina Svalbard-bilder är förstörda. Och en massa andra bilder med för den delen. Flera lådor som är tydligt fuktskadade och bilderna är fläckiga, krackelerade. De stod i kartonger i en källare ett tag och det var nog inte så bra... Har de flesta i diabildslådor och givetvis är de inte glasade. Om det nu hade hjälpt. Scannade något tiotal som valdes på måfå från de lådor som inte uppenbart är fuktskadade och många även av dessa är alldeles hopplösa. Damm och smuts och små svarta prickar som jag antar är mögel. Visst kan man klona bort damm och fläckar och fixa en massa i ett fotoprogram, men det är ju ett himla jobb. Har pillat med de här lite. Har dock inte tålamod till perfektion... Svalbard. Så länge sedan det börjar bli. Dit kommer man väl aldrig igen.

Jag får nog ändå försöka rädda så mycket som möjligt, men det får bli till att inhandla en diaduplikator för annars kommer det att ta hundra år. Diaduplikatorn monteras direkt på kameran och sedan är det bara att rikta den mot någon ljuskälla och ta bilden. Ingen fokusering behövs. Något smidigare än att scanna. En bättre blåsbälg behövs också. Ett projekt för vintern.

3 kommentarer:

lennie sa...

Fina bilder! Det är ju ett ställe man inte borde missa, men åren går och det är mycket som kallar, panik! Nåja, rätt skönt i Skåne också ;) Jag har ju inga sommarreseminnen att leva på i år, får börja vända på slantarna... Har du förresten läst Solar/Hetta av McEwan? Jag tror att du hade tyckt den var rätt kul...

Cuby sa...

Ja det är mycket som kallar och tiden går i en rasande fart. Du skulle ju arrangera en bra fågelresa till USA som vi också skulle hinna med.

Inte läst Solar/Hetta, men jag har förstått av recensioner att jag måste göra det. Får göra en beställning.

lennie sa...

Just det, hoppas att det kan bli av. Jag har reserverat tredje veckan i maj till semester, men husrenoveringskostnaderna sticker iväg, tyvärr... Kanske "bara" blir Öland eller Österlen? Men inom ett par år borde vi åka, det hade varit skitskoj!