söndag 12 april 2020

Lyrurus tetrix V

Det var helt tyst när jag gick ut till gömslet kvart i fem i morse. Inte en bil på E4:an under tio minuter. När jag satt mig på plats 04.53 hördes direkt två pärlugglor. De ropade till 05.07. Jag har visst inte hört en pärluggla på 13 år enligt artportalen. Orrarna kom först 05.20. Placeringen av gömslet blev inte bra idag heller, men jag stannade i det i nästan tre timmar. Jag tror att orrarna undviker det. Idag kunde jag bli säker på att där var sju tuppar, men det är inte omöjligt att där är ytterligare någon.

Lika roligt som pärlugglorna och orrarna var en rastande ljungpipare. Ny art för mig i kommunen för bara lite mer än en vecka sedan och nu blev det en till. Denna fick jag dock även se. Annat: enkelbeckasin, skogssnäppa, morkulla, mindre strandpipare, tofsvipa, trana, kricka och ängspiplärka. I sjön rastade snatteränder och bläsänder. Ingen ringtrast...

Jag har ställt om dygnet. Det börjar bli normalt att gå upp kvart i fyra. Det är väl bara att fortsätta med det. Då kan jag ju vara ute någon timme innan jag börjar jobba... Inga särskilt bra orrbilder idag. Dåligt ljus och för långa avstånd. 

Inga kommentarer: