lördag 18 april 2020

Lyrurus tetrix VI

Vaknade redan strax efter klockan tre. Hade ställt klockan på 03.45, men det kunde ju kvitta. Om det inte varit för att jag glömt gömslet och kom på det efter ca 10 kilometers bilfärd, så hade jag nog varit på plats strax efter klockan fyra. Nu blev det att jag tog plats 04.25. Det verkade som att jag äntligen satt gömslet på en bra plats! Jag hade fem orrtuppar runt mig och ibland var de ganska nära. Trafiken var åter plågsam och de började jobba på torvfabriken klockan sex, men det var ändå lite småtrevligt. Några småslagsmål och ibland lite entusiasm.

När det väl blev möjlighet för fotografering höll sig tupparna dock mestadels på behörigt avstånd eller sågs inte alls. Det blev bara smått oskarpa foton på ensamma fåglar. Från klockan sju såg jag bara trädspelande tuppar på 100 meters avstånd. Jag höll ut i gömslet i ganska exakt tre timmar. Gud vad jag frös de första två! Hade inte fått med mig någon mugg till kaffet (det till termosen är försvunnet), så jag fick dricka vatten till mina äggsmörgåsar. Misär! Nu tror jag inte det blir fler besök med gömslet. Jag har stört dem alldeles för mycket redan.

Dagens enda nya kommunårsart blev drillsnäppa. Jag har fortfarande inte sett någon fiskgjuse! Satt vid sjön i över en timma och det är inte den enda gången. Fiskgjusen har verkligen minskat i Nordvästskåne. När vi inventerade den i slutet på 90-talet hade vi väl 5-6 häckande par i kommunen. Förra året fanns det ett par vid sjön, och förhoppningsvis är det så även i år, annars tror jag inte det finns fler. Är det havsörnarna som konkurrerar ut den? Dagens roligaste bild blev nog på en kniphanne. De kan aldrig låta bli att kompromettera sig...

Inga kommentarer: