måndag 11 januari 2021

Aix galericulata

Då är vi igång med terminen. Fortsatt distansundervisning. Jag tycker att det är slitsamt och svårt, och jag beställde nyss en billig dokumentkamera för att underlätta mitt arbete. Det är väl inte omöjligt att distansundervisningen kommer förlängas efter 24 januari, eller att vi går fram och tillbaka med undervisning på skolan/undervisning på distans.

Jag har lagt ned alldeles för mycket tid på att skriva en halvpissig artikel om lappugglehäckningarna. Att det ska vara så svårt. Skrivandet. Någon författare blir jag aldrig. Nåja, nu är den klar. Jag är långt ifrån nöjd, men jag kan helt enkelt inte pilla med den mer.

Igår åkte jag upp på åsen för att försöka hitta till hökugglan som varit där en tid. Vägarna var oplogade och när jag till slut kom till en mindre grusväg, där ingen kört överhuvudtaget, och med kanske nästan 10 cm snö, vågade jag inte längre. Så det blev inget med det...

Det blev inte mycket gjort under julledigheten, men i torsdags lyckades jag faktiskt lämna kommunen. Brun glada, pilgrimsfalk och två kungsfiskare vid Ugglarps broar, mandarinänder i Rönneå, tofsvipa, isländska rödbenor och skäggmesar vid Sandön, en havsörn vid Stureholm och en andra pilgrimsfalk på Rönnen. I lördags fick jag in brunand och varfågel i kommunen.

Det är ganska komiskt att sedan mandarinand och stripgås flyttats till kategori C av raritetskommittén, och därmed blivit kryssbara, så ser man dagliga rapporter av framför allt de tre mandarinandshannarna vid hembygdsparken i Ä-holm. Det finns rasism även inom fågelskådningen. Nu har mandarinänderna assimilerats och statusen ökat. Ingen ägnade dem ett ögonkast tidigare.

Rögle förlorade borta mot Färjestad efter förlängning i torsdags. Rögle hade ledningen med 2-0. Färjestad tog sedan över och gick upp i  ledning med 4-2. Rögle reste sig igen och hade 4-4 när matchen var slut. De ska nog vara glada för en poäng. Sieder var matchens kung. Rifalk hade däremot ingen bra dag...

I lördags vann de hemma mot Linköping. Motståndarna stod upp bra i första perioden och var det bättre laget. Sedan malde Rögle ner dem och det slutade 3-1 efter två mål av Zaar och det sista i tom kasse av Lesund. Everberg var tillbaka. Ingen propagandahockey, men när de vinner ska man väl inte klaga. De är fortfarande i serieledning.

2 kommentarer:

Udwabu sa...

Mandarinänder är riktigt fina. Såg en hanne i Sjötorp en gång, när jag hade kaffepaus på vägen till Skåne. Distansundervisning är drygt. Här har även högstadierna infört delvis distans fram till slutet av januari.

Cuby sa...

Du kan titta på mandarinänder varje dag i Rönneå vid minigolfbanan, hembygdsparken, om du vill. De är verkligen en skapelse. Nästan för snygga... Distansundervisning är ett elände på alla sätt och vis.